Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

DIY FAQs και ιδέες για απίθανους αισθητηριακούς πίνακες!Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα βιώνοντας τον κόσμο με τις αισθήσεις τους. 
Χρειάζεται να αγγίζουν, να βλέπουν, να ακούν, να μυρίζουν ακόμα και να γεύονται, ώστε κατανοήσουν ένα αντικείμενο και τις ιδιότητές του πλήρως. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, τόσο περισσότερο μαθαίνουν.

Γιατί να κατασκευάσω έναν αισθητηριακό πίνακα;
Προσφέροντας στα παιδιά υλικά, τα οποία τα προκαλούν να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, τους παρέχουμε ευκαιρίες για ποιοτική μάθηση. 
Μέσα από τους αισθητηριακούς πίνακες τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν μια μεγάλη ποικιλία υλικών, να αναπτύξουν γνωστικές δεξιότητες, δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων. Παράλληλα, βελτιώνεται η λεπτή κίνηση, ο οπτικοκινητικός συντονισμός και η μνήμη. 

Οι αισθητηριακοί πίνακες είναι διασκεδαστικοί, ικανοποιούν τη φυσική περιέργεια των παιδιών, συγκεντρώνουν πολλά ερεθίσματα/δραστηριότητες σε μία επιφάνεια, απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά και δεν έχουν απαγορευτικό κόστος.Φτάνει να πιάνουν τα χέρια μας, έστω και λίγο! 

Σε τι ηλικίες απευθύνεται ένας αισθητηριακός πίνακας;
Απευθύνεται σε μωρά που αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο, νήπια και παιδιά με αυξημένες αισθητηριακές ανάγκες (π.χ. παιδιά στο φάσμα του αυτισμού).

Τι είδους υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω;
Η απάντηση είναι "οτιδήποτε", με την προϋπόθεση να είναι ασφαλές για το παιδί, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης ή τραυματισμού. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθημερινά αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι ή υλικά χειροτεχνίας. Μια ενδεικτική λίστα υλικών είναι η παρακάτω:


-κορδέλες, μαλλί, δαντέλα, νήματα, χρωματιστά φουντάκια

-υφάσματα, faux γούνα, fleece, τσόχα, βαμβάκι, βελουτέ ύφασμα

-φελλό, αλουμινόχαρτο, γυαλόχαρτο, αφρώδες πλαστικό (με γκλίττερ ή χωρίς),  χαρτί περιτυλίγματος με φυσαλίδες αέρα


-συρματάκια πίπας, φτερά, πομ πον, κουμπιά, πούλιες-velcro, φερμουάρ, κουμπώματα ρούχων, κορδόνια, αλυσίδες-πλαστικό καθρέφτη


-πόμολα, ρόπτρα, κλειδαριές, σύρτες, τροχούς-φωτάκια (που αναβοσβήνουν με πάτημα)


-καμπανάκια, κουδουνάκια, παιχνίδια με ήχο

-μπουκαλάκια με μυρωδιές

-πλαστικά γράμματα, σχήματα, αριθμούς... 

...και οτιδήποτε άλλο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του παιδιού ή θα καλύψει τις αισθητηριακές του ανάγκες!Πώς μπορώ να κατασκευάσω έναν αισθητηριακό πίνακα;

Ένα ωραίο DIY video για να πάρεις μια ιδέα είναι το παρακάτω:Τα υλικά κατασκευής που χρειάζομαι: 
  • ένα κομμάτι mdf ή νοβοπάν στις διαστάσεις που θέλω, ώστε ο πίνακας μου να είναι εύχρηστος
  • ισχυρή κόλλα, σιλικόνη, καρφιά ή βίδες (+ ηλεκτρικό τρυπάνι) για να στερεώσω τα υλικά μου, ώστε να μην προκύψει ζήτημα ασφάλειας
Χρειάζεσαι έμπνευση; 
Ορίστε, 26 απίθανοι αισθητηριακοί πίνακες με ποικιλία ερεθισμάτων!       

 

Share:

1 σχόλιο:

  1. Πολύ μ'αρέσουν οι αισθητηριακοί πίνακες! Κάθε χρόνο φτιάχνω και κάθε χρόνο οι μαθητές τρελαίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή