Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Τα minions πάνε στο Τμήμα Ένταξης!

Το Τμήμα Ένταξης όπου δούλευα την περσινή χρονιά στεγαζόταν σε ένα βοηθητικό χώρο που γειτόνευε με το κυλικείο του σχολείου. 
Η "τάξη" μου ήταν βαμμένη με το γνωστό "μπεζουλί" χρώμα, στενόμακρη, χωρίς φυσικό φως, με αρκετή υγρασία και μυρωδιά μούχλας. Φυσικά, υπήρχε και η απαραίτητη σαβούρα από τον καιρό του Νώε που κανείς δεν αποφάσισε να πετάξει τόσα χρόνια. Πολύ καταθλιπτικό και στενάχωρο περιβάλλον. 
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα έπρεπε να νιώθω και τυχερή που είχα έστω και αυτό το χώρο, δεδομένου ότι άλλοι συνάδελφοι μου δουλεύουν σε λυόμενα, σε αίθουσες εκδηλώσεων ή σε διαδρόμους (καθώς σε αρκετά σχολεία δεν περισσεύουν αίθουσες για να στεγαστεί το Τ.Ε.) αλλά δεν είμαι καθόλου αυτής της λογικής. 

Όμως, όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, σε πρώτη φάση θα φτιάξεις μια λεμονάδα! 
Αναρωτήθηκα πώς τόσα χρόνια οι μαθητές που φοιτούσαν στο Τμήμα Ένταξης άντεχαν να κάνουν μάθημα σε αυτό το χώρο. Η δεύτερη σκέψη μου ήταν ότι αυτός ο χώρος πρέπει να γεμίσει με λίγο χρώμα και να γίνει ευχάριστος, τόσο για τα παιδιά όσο και για εμένα.

Επέλεξα για θέμα της τάξης μου τα minions και βασικό χρώμα το κίτρινο. Τα minions είναι κίτρινα, γλυκούτσικα, αστεία πλασματάκια, πολύ αγαπητά στα παιδιά και τα ξέρουν όλοι.

Ξεκίνησα με την ταλαιπωρημένη πόρτα μας. 
Την έντυσα την εξωτερική πλευρά της με γαλάζιο βελουτέ χαρτί, ώστε να διατηρηθεί καλύτερα από το κανσόν χαρτόνι. 
Εκτύπωσα καρδιές σε χρωματιστά Α4 φύλλα, ασπρόμαυρες φιγούρες minions (τις οποίες χρωμάτισα) και φουσκίτσες με φράσεις για τα minions, ώστε να προδιαθέσω τους μαθητές για το τι γίνεται στο Τ.Ε. Πλαστικοποίησα τα πάντα για να αντέχουν τις κακουχίες!
Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω! Αν σου αρέσει και θέλεις να το φτιάξεις στη δική σου πόρτα, κατέβασέ το από εδώ και εδώ.


Έφτιαξα ένα minion από στρογγυλό χάρτινο φωτιστικό, το οποίο στερέωσα στους τοίχους με σπάγγο. Για να το κατασκευάσεις, θα χρειαστείς κίτρινη τέμπερα και μαύρο, γκρι και λευκό κανσόν χαρτόνι. Πατρόν δεν υπάρχει γιατί είναι απλά πανεύκολο!


Έβαλα πολλά διάσπαρτα minions σε διάφορα σημεία, όπως στους διακόπτες, κοντά στους πίνακες κτλ.


Έφτιαξα αφισάκι το ανάλογο κοινωνικό μήνυμα πάνω από το καλαθάκι των σκουπιδιών... Κατέβασέ το από εδώ.


Έντυσα άδεια κυλινδρικά κουτιά και μολυβοθήκες για να βάλουμε μέσα τα εργαλεία μας...

Έντυσα τη μίζερη συρταριέρα μας με μπλε καρό αυτοκόλλητο ...


Χρησιμοποίησα δωρεάν ετικέτες minions από το Teachers Pay Teachers (δεν διατίθενται πλέον) για τα συρτάρια και τα ντοσιέ των μαθητών. Μπορείς να τις κατεβάσεις από εδώ
Έφτιαξα καρτέλες τύπου "Μην ενοχλείτε" (μια χιουμοριστική εκδοχή) για το χερούλι της πόρτας της τάξης μας... Μπορείς να τις κατεβάσεις από εδώ.


Με αυτές τις μικρές και εύκολες παρεμβάσεις, η τάξη έγινε πιο ελκυστική για τους μικρούς και για μένα. Στην πορεία της χρονιάς, οι ελάχιστες επιφάνειες της τάξης φιλοξένησαν εποπτικό υλικό.
Οι μαθητές ξεκίνησαν με ανυπομονησία και ενθουσιασμό τη φοίτησή τους στο Τ.Ε., καθώς περίμεναν πώς και πώς να δουν την τάξη μετά τις αλλαγές. 

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου