Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Το Κάτι Άλλο
Το "Κάτι Άλλο" της Κάθριν Κέιβ (εκδόσεις Πατάκη) είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία από τη θεματολογία "διαφορετικότητα - διακρίσεις". Περιγράφει με αρκετό ρεαλισμό την ιστορία ένος διαφορετικού - ασυνήθιστου πλάσματος, την ανάγκη του για αποδοχή, αγάπη και φιλία.

Έχει βραβευτεί από την Ουνέσκο με το βραβείο "Unesco Prize for Children's and Young People's Literature in the Service of Tolerance".


Η ιστορία:
Το Κάτι Άλλο είναι ένα μικρό, περίεργο πλάσμα που δεν μοιάζει με κανένα από όσα ξέρουμε. Ζει μόνο του, χωρίς φίλους και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του να προσεγγίσει άλλα πλάσματα και να γίνει αποδεκτός, δεν τα καταφέρνει γιατί είναι "κάτι άλλο", όπως όλοι του λένε.
Μια μέρα εμφανίζεται από το πουθενά, ένα άλλο πλάσμα, το Κατιτί και του ζητά να γίνουν φίλοι. Όμως το Κάτι άλλο είναι επιφυλακτικό γιατί έτσι έχει μάθει.. 

   

Αυτό που μου άρεσε στο συγκεκριμένο βιβλίο, πέραν της πολύ χαριτωμένης εικονογράφησης που καταφέρνει να αποτυπώσει τα συναισθήματα των χαρακτήρων, ήταν η χαρακτηριστική φράση "Δεν ανήκεις εδώ. Δεν είσαι σαν και εμάς. Είσαι κάτι άλλο". 
Μια φράση που χρησιμοποιεί η κοινωνία της ιστορίας για να ανακοινώσει στον κεντρικό ήρωα το λόγο περιθωριοποίησης του και την οποία αξίζει να συζητήσουμε με τους μαθητές και να καταγράψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας δημιουργεί..

Ακόμη, το βιβλίο περιγράφει τη συμπεριφορά του κεντρικού ήρωα σε σχέση με ένα άλλο διαφορετικό πλάσμα για να θίξει το θέμα της διάκρισης από μία διαφορετική οπτική γωνία.


Το τέλος της ιστορίας περιλαμβάνει μια μικρή έκπληξη αλλά και ένα προβληματισμό ως προς το θέμα της περιθωριοποίησης. Το βασικό μήνυμα παραμένει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτό το μυαλό μας αλλά και την καρδιά μας για όλους.

Ιδέες για δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στην ανάρτηση για τον Πράσινο Λύκο, άλλο ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας.

Share:

5 σχόλια:

 1. Χαίρομαι που προτείνεις αυτό το βιβλίο. Συμφωνώ μαζί σου αν και έχω μια μικρή ένσταση (δες:http://pythagoreionip.blogspot.gr/2014/02/blog-post_11.html). Πάντως είναι ένα από τα καλύτερα για τη διαφορετικότητα με πρώτο βέβαια τον Έλμερ γιατί είναι ήδη ενταγμένος, σε αντίθεση με την τελική ομαδοποίηση/γκετοποίηση (δεν εντάχθηκαν) των ηρώων του Κάτι άλλο. Βέβαια αυτή είναι η δική μου άποψη.
  Καλή συνέχεια στην όμορφη δουλειά σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις δίκιο ως προς την ένσταση σου, εγώ το αναφέρω ως προβληματισμό. Είναι από τα στοιχεία της ιστορίας που της δίνουν ρεαλιστικό χαρακτήρα και δίνουν τροφή για συζήτηση. Μου άρεσαν πολύ τα φύλλα εργασίας σου και ιδιαίτερα η χρονική σειροθέτηση εικόνων και η δραστηριότητα με την πολυθρόνα! Σε ευχαριστώ πολύ για την ανατροφοδότηση Μαρία!

   Διαγραφή
  2. Εντωμεταξύ ενώ είναι αρκετά παλιό σαν έκδοση δεν είναι τόσο "διαφημισμένο" όσο θα έπρεπε. Η συγκεκριμένη θεματολογία (λόγω κλάδου και κοινωνικών ενδιαφερόντων) με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και προσπαθώ να φτιάξω μια ωραία συλλογή από τίτλους.

   Διαγραφή
 2. Συμφωνώ! Κι αξίζει το συγκεκριμένο βιβλίο να είναι στη συλλογή σου! Με ενδιαφέρει κι εμένα το θέμα διαφορετικότητα. Σε παρακολουθώ και μαθαίνω. Καλό ΣΒΚ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή