Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Ασκήσεις ακουστικής διάκρισης με το Voki

Πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακουστικής διάκρισης. Συχνά, οι μαθητές έχουν μειωμένο ενδιαφέρον ή θεωρούν πολύ απλές τις κλασσικού τύπου ασκήσεις. 
H εφαρμογή Voki αποτελεί ένα ευχάριστο εργαλείο για την εξάσκηση σε δραστηριότητες ακουστικής διάκρισης.

Στον ιστότοπο www.voki.com, δημιουργώντας ένα δωρεάν λογαριασμό, αποκτούμε πρόσβαση και μπορούμε να δημιουργήσουμε χαρακτήρες - avatars που μιλούν... και στα ελληνικά! 
Η συγκεκριμένη εφαρμογή ανήκει στην κατηγορία εφαρμογών text-to-speech που μετατρέπουν το κείμενο σε ομιλία.
  
http://voki.com/

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χαρακτήρες επιλέγοντας το φύλο, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την ένδυση, το περιβάλλον που βρίσκονται, τη γλώσσα στην οποία μιλούν και τη φωνή του χαρακτήρα. 

Μπορεί ακόμα να δημιουργήσει φανταστικούς χαρακτήρες, όπως οι παρακάτω:


Οι χαρακτήρες μπορούν να αποθηκευτούν στην εφαρμογή, να γίνουν τροποποιήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο ή να αναρτηθούν σε ιστολόγιο ή ιστότοπο. Δείτε εδώ ένα σύντομο οδηγό για τη δημιουργία χαρακτήρων.

Το ενδιαφέρον των μαθητών αυξάνεται χάρη στα πρωτότυπα γραφικά της εφαρμογής και τη δυνατότητα προσαρμογών σε ποικιλία χαρακτηριστικών.

Προϋπόθεση για τις δραστηριότητες: Να μπορεί ο μαθητής να πληκτρολογήσει.

Δραστηριότητες
  • Να ζητήσουμε από το μαθητή να γράψει λέξεις με φωνήματα που τον δυσκολεύουν, να τις ακούσουμε και να κάνουμε τροποποιήσεις όπου χρειάζεται
  • Να ακούσει ο μαθητής την ίδια λέξη γραμμένη σωστά και λάθος (π.χ βάτραχος - φάτραχος) και να επιλέξει το avatar που την εκφέρει σωστά (σημ. Έχουμε ετοιμάσει ήδη avatars με σωστές και λάθος λέξεις)
  • Να γράψουμε προτάσεις χρησιμοποιώντας λέξεις με συγκεκριμένα φωνήματα που δυσκολεύουν το μαθητή
  • Να δημιουργήσουμε μια "ακουστική" τράπεζα λέξεων με το μαθητή
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου